Tuesday, April 10, 2012

Rumah Sewa di Johor : Perumahan Rakyat Iskandar Malaysia (PRISMA)

Salam, hai dan hola.

Post ke 3 untuk hari ini. Hatrik babe. Haha.

Sesiapa yang nak cari rumah sewa sekitar Johor, terutamanya yang bekerja sekitar Nusajaya kena baca post nie sampai habis ya. Kejam kan? Hahaha (gelak jahat cam jin dalam cerita p ramlee zaman dulu-dulu). Ok, stop. Dah penat gelak.

P.E.R.U.M.A.H.A.N R.A.K.Y.A.T I.S.K.A.N.D.A.R M.A.L.A.Y.S.I.A
(PRISMA)

Sebenarnya my C suruh aku cari maklumat nie. Aku yang baik hati nie pun nak kongsi dengan korang la pulak. My C kata nak sewa sini sementara kami dapat memiliki rumah sendiri. Harga rumah sekarang mahal gila kan?!. So menyewa rumah orang aje la yang mampu setakat ini. Semoga lepas kahwin nanti, Allah Yang Maha Pemurah akan melipatgandakan rezeki kami. Amin.

Ok. sambung...

OBJEKTIF projek perumahan ini ialah...
Untuk menyediakan Perumahan Awam yang berkualiti untuk disewa kepada rakyat Malaysia, penduduk setempat dan transient yang berhijrah dan bekerja di Iskandar Malaysia.
LOKASI
Lot PTD 130253 dan PTD 124161, Bandar Nusajaya, Mukim Pulai, Daerah Johor Bahru, Johor.
JENIS BANGUNAN
3 dan 4 tingkat (walkup apartments) -walkup apartments tu camne? serius tak tahu.

CADANGAN SEWAAN

                      3 bilik tidur, 900kp            4 bilik tidur, 1200kp
ting bawah               rm420                                 rm560
ting 1                       rm400                                 rm530
ting 2                       rm380                                 rm505
ting 3                       rm360                                 rm480

*mesra OKU, ada sediakan 3 bilik untuk OKU
CIRI-CIRI PEMOHON
  1. umur 20-60tahun, berkahwin, dan husband/wife rakyat Malaysia. - warganegara lain bolayan.
  2. gaji suami isteri < rm3000 - kalo yg gaji lebih tu jangan la apply, mmg xlayak.
CARA MOHON
  1. isi borang permohonan - borang boleh amek kat kaunter pejabat IRDA di Danga Bay atau download aje kat www.iskandarmalaysia.com.my
  2. dah siap isi, nak kena pengesahan pulak - pengesahan oleh pegawai-pegawai btauliah sahaja.
  3. lepas tu kena hantar sendiri ke pejabat IRDA - dokumen tak lengkap, tak kan diproses.
CAGARAN
  1. bil api - rm100
  2. bil air - rm100
  3. bil sistem kumbahan - rm100 - indah water konsortium
  4. dua bulan sewa
Ok, dah siap rumusan yang aku buat. Ngeh2. Sesiapa yang berminat nak apply boleh download borang kat SINI. Owh lupa nak share nombor telefon, nah boleh call sini jugak tuk maklumat lanjut 07-233 3000. Pegawai yang sambut panggilan aku tu Azianti Rahim. Baik aja dia layan. Siap dia balas emel aku lagi. (eh yang tu pun nak cite ke? ikut suka aku la kan. well, this is my blog. haha)

Ok, dah penat taip! nak rehat pulak. Esok public holiday! Yeay!

Till then, sayang semua.

p/s : IRDA - Iskandar Regional Development Authority @ Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia
p/s/s : gambar kat atas semua tu aku crop n paste dari IRDA public housing info im pdf. - tu yang jadi edited by. jangan salah faham pulak.

26 comments:

  1. salam!! boleh bagi kodinet gps tak.. sebab nak gi umah adik kat prisma ni tapi map tak jelas

    ReplyDelete
  2. Kira rumah ini sewa sampai bebile ? Bukan sewa beli ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenya camtu la...sewa sampai bila2. kalo nak lg confirm call la pegawai yg berkenaan tu... :)

      Delete
  3. Replies
    1. korordinat tak ada tapi kalau melalui highway second link dah nampak perumahan nie tepi highway...mudah sahaja nak mencarinya...

      Delete
    2. GPS Coordinate:
      Latitude: 1°28'36.08"N
      Longitude: 103°36'53.01"E

      Dekat Jalan Gelang Patah. Datang dari Mutiara Rini senang, kalau datang dari Nusajaya pun senang.

      Delete
  4. walk up tu naik tangga aje, tak de lif.... Sebab tu tak leh lebih 4 tingkat...

    ReplyDelete
  5. saya nak tanye kalau dh mohon tu lame ke nk tggu dpt umah?? Hurmmm sbb dh lame dh sy tggu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam masa seminggu dari tarikh awk hantar borang...awk dah boleh call pejabat IRDA tnye sama ada dapat atau tak permohonan

      Delete
    2. Dalam masa seminggu dari tarikh awk hantar borang dah boleh call tnye samaada permohonan awk lulus atau tidak...

      Delete
    3. Dalam masa seminggu dari tarikh awk hantar borang...awk dah boleh call pejabat IRDA tnye sama ada dapat atau tak permohonan

      Delete
  6. nak tnaye, kalo sewa utk setahun boleh ke? ni rumah sewa fully furnish ke atau kosong?

    ReplyDelete
  7. As salam .. jadi perumahan ni masih ade lagi kosong ke untuk apply?

    ReplyDelete
  8. rumah nie leh sewa je setahu saya. further enquiries boleh contact pic at 07-233 3000.

    ReplyDelete
  9. GPS Coordinate:
    Latitude: 1°28'36.08"N
    Longitude: 103°36'53.01"E

    Dekat Jalan Gelang Patah. Datang dari Mutiara Rini senang, kalau datang dari Nusajaya pun senang.

    ReplyDelete
  10. saya nak Tanya klau permohonan saya diterima dan saya tidak bagi respon ape2, maksud saya tak bagi respon utk accept @ tidak. permohonan saya tu still available lg @ tidak. sebab sekarang saya sudah bersedia untuk berpindah.


    ReplyDelete
  11. Lepas pemohonan bjaya dia bagi masa 2 minggu shj untuk buat bayaran deposit..

    ReplyDelete
  12. Boleh call pejabat pengurusan....07-5101030. Prisma Harta Sdn Bhd

    ReplyDelete
  13. Nak tnye klu msih bujang blea apply x??

    ReplyDelete
  14. Pd yg nk mnyewa disini hrp baca btl kontrak nya. Jgn jd bodoh mcm sy, org suruh sain shelai krts pun sy sain. Akhirnya trprngkap kt sini. Sy prcaya krna ini projek prumahn krajaan, xkan krajaan nk tnds rkyt kan. Tapi hampeh, krts yg sy sain td tiba2 dh ada dlm kontrk. Bleh mcm tu? Klau mnta bryan smua nk cpt, lwt skit dnda. Slh skit dnda. Smua caj2 dr jbtn krajaan smua pnyewa kena byr. N mcm2 caj lg, xnk byr siap bg surt ugutan, potong bekalan api, air. Siap siaran astro pun nk potong. Kt sini xdbnrkn psng prg astro kt dnding, smua dh ada kt bmbung. Klau guna line talipon pun kena potng skali. Sy xmlarang n sy pun xmngalakan, klau nk cuba dtg la. Ini bkn prmahn iskndr mlysia (primsa), tapi, prmahn yahudi semlysia (prysma).

    ReplyDelete
  15. setuju,mmg da mcm zionis perangai,mcm2 payment kn bayar tp rumah rosak suruh buat sendiri or pindah je dia ckp,bayangkan hidup dgn kipas rosak, plug sume rosak,nk panggil org repair mcm2 form kn isi tp diorg sndiri xnk repair,ni aku sewa la bukan beli,undang2 mcm rumah ni bapak diorg pny, sesuka hati je. stiap 2tahun sewa di naikkan.kalau xnk kuo je...(ni ayat pegawai IRDA)

    ReplyDelete
  16. Teruk sgt undang2 rumah ni. Staff xde manners . Kontrak 2 tahun . Nak sambung kena bg dokumen kerja mcm awal2 apply dulu . Lepastu bg tempoh masa sebulan je . Kalau xhanta ikot dateline , kena keluar umah . Senang senang je ckp mcm tu. Bila minta payment , minta bayar semua nk cepat . Rumah rosak, slalu xde letrik, astro slalu xde, keja lembap pula!!! Ingat org yg duduk dlm ni binatang ke .

    ReplyDelete
  17. lw cm ni ak pn xjd nk menyewe...kte nk m'bntu ni mkin mnyushkn ad lh..dh2 dablh tutp da pas ni..huhu

    ReplyDelete